Solgangsbris

Solgangsbris er din beste venn på sommeren

Kilde til denne artikkelen: https://snl.no/solgangsvind (ekstern link)

På våren og sommeren gjør solgangsbrisen at du får god kitevind på varme og fine sommerdager. Solgangsbrisen er en effekt som oppstår pga. termisk lavtrykk når solen varmer opp land fortere enn sjøen som har stor varmekapasitet.

I praksis for deg som skal kite så er du nødt til å ta solgangsbrisen med i betraktningen når du sjekker værmeldingen. Siden værmeldingen ikke er perfekt så kan man oppleve at det blir både mer og mindre vind enn det du hadde forventet. F.eks hvis det er meldt vind fra Nord langs oslofjorden og samtidig varmt og fint vær så kan solgangsbrisen slå til tidligere enn forventet og dermed dempe den nordlige vinden slik at det ikke nødvendigvis blir like sterk vind som meldt. 

Med vind fra sør i oslofjorden så er det viktig å bli kjent med din lokale kitespot og hvordan værmeldingen fungerer der. Det er ikke uvanlig at det meldes 4-5 m/s som er litt lite for en skikkelig god økt, men så ender det opp med å bli god vind takket være solgangsbrisen. 

Solgangsbrisen vil blåse inn i fjordene, men kunne dreie gjennom dagen når du er ute ved kysten. Derfor fungerer det forskjellig fra sted til sted i Norge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *